Peciva
- Podrobnosti
- Napisal Super User
- Kategorija: Peciva
- Zadetkov: 3630
Rumove kroglice
Sestavine
- 20 dag suhih piškotov (albert keksov)
- 10 dag sladkorja v prahu
- 10 dag čokolade v prahu
- 10 dag kokosove moke
- 25 dag masla
- 5 žlic ruma
Postopek priprave
- Kekse zdrobimo in jih zmeljemo v drobtine. Drobtine stresemo v skledo, dodamo na koščke narezano maslo, sladkor, kokosovo moko, čokolado v prahu in rum.
- Iz vsega ugnetemo testo in ga oblikujemo v kepo. Za pol ure hranite vse skupaj v hladilnik.
- Iz testa zgnetemo in oblikujemo majhne rumove kroglice, ki jih nato poljubno povaljamo v pisanih ali čokoladnih mrvicah, kokosovi moki, orehih ali drobnih perlicah.
- Podrobnosti
- Napisal Super User
- Kategorija: Peciva
- Zadetkov: 3566
Mafini z rumom
Sestavine
- 150 g rozin
- 1 dl domači rum
- 375 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 75 g grenkega kakava
- ščepec soli
- 200 g sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 jajci
- 90 g zmehčanega masla
- 120 g čokoladnih kapljic
Postopek priprave
- Rozine za 30 minut namočite v domači rum.
- Jajci penasto stepite z zmehčanim maslom.
- V drugi posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, sol in kakav.
- Nato v suho zmes vlijte domači rum z rozinami, smetano in penasto stepena jajca z maslom. Dobro premešajte.
- Na koncu dodajte še čokoladne kapljice - lahko uporabite tudi čokolado, narezano na majhne koščke.
- S pripravljeno maso do dveh tretjin napolnite namaščene modelčke za mafine.
- Pecite jih v pečici, ogreti na 200 stopinj, od 20 do 25 minut.
- Podrobnosti
- Napisal Super User
- Kategorija: Peciva
- Zadetkov: 3120
Tartufi s čokoladnim likerjem
Sestavine
- 60 dag narezane mlečne čokolade
- 15 dag grobo narezane jedilne čokolade
- 5 dl smetane
- 2 žlici masla
- 2 žlici glukoze
- 0,7 dl čokoladnega likerja
Sestavine za dekoracijo
- 15 dag sladkorja v prahu
- 15 dag jedilne čokolade
- 10 dag grenkega kakava v prahu
Postopek priprave
- Obe čokoladi, smetano in glukozo mešajte nad paro, da so čokolada stopi. Odstavite, primešajte čokoladni liker in maslo.
- Zmes prelijte na pladenj, pokrijte s plastično folijo in za uro do dve postavite v hladilnik, da se nekoliko strdi.
- Iz zmesi oblikujte kroglice in jih za pol ure spet postavite v hladilnik. Raztopite nad paro še preostalih 15 dag jedilne čokolade in počakajte nekaj minut, da se ohladi.
- Tartufe povaljajte v stopljneni čokoladi in potem še v kakavu, zmešanim s sladkorjem. Ali pa samo v kakavu.
- Podrobnosti
- Napisal Super User
- Kategorija: Peciva
- Zadetkov: 3845
Pustni krofi
Sestavine
- 1 kg moke (pol mehke, pol ostre)
- 7 dag sladkorja
- 4 jajca
- sesekljana limonina lupinica
- 2 žlici domačega ruma
- 6 dag masla
- 4 žlice kisle smetane
- 3 dl mleka
- sol
- olje sončnično
- marmelada
- kvasec (4 dag kvasa, 3 žlice mleka, malo sladkorja)
Postopek priprave
- Kvasu dodamo mlačno mleko in sladkor. Ko je raztopljeno dodamo še malo moke. Vse skupaj pomešamo in pustimo, da vzhaja.
- Iz beljakov stepemo sneg, dodamo sladkor, rumenjake, limonino lupinico, domači rum, smetano, tekoče maslo, mleko in sol. Celotno zmes dodamo moki, dodamo vzhajan kvas in mesimo z roko. Gnetemo toliko časa, da se masa loči od sklede.
- Tako pripravljeno maso zajemamo z jedilno žlico in oblikujemo kroglice (približno 10 dag mase). Kroglice položimo na pladenj in jih pustimo vzhajati dobre pol ure. Med vzhajanjem jih obrnemo, da vzhajajo enakomerno na obeh straneh.
- Proti koncu vzhajanja v kozici segrejemo olje (za 3 prste visoko). Preden pričnemo cvreti krofe naredimo test, ali je olje primerno segreto. V segreto olje spustimo košček testa in preden se dvigne iz dna na površje moramo prišteti do ena-dva-tri. Če se dvigne testo prehitro, je olje prevroče in ne bomo dobili lepega svetlega obroča, ali pa se bodo preveč zapekli.
- Vzhajane krofe položimo v vroče olje in ga najprej ocvremo na eni strani in pokrijemo posodo. Nato jih obrnemo in cvremo pri odkriti posodi.
- Scvrte krofe polagamo na rešetko ali na krožnik, ki ga pokrijemo s papirnato brisalko, da vpije odvečno maščobo.
- V rahlo ohlajene krofe vbrizgamo marmelado. Na koncu jih posujemo še s sladkorjem v prahu.