Pustni krofi
Sestavine
- 1 kg moke (pol mehke, pol ostre)
- 7 dag sladkorja
- 4 jajca
- sesekljana limonina lupinica
- 2 žlici domačega ruma
- 6 dag masla
- 4 žlice kisle smetane
- 3 dl mleka
- sol
- olje sončnično
- marmelada
- kvasec (4 dag kvasa, 3 žlice mleka, malo sladkorja)
Postopek priprave
- Kvasu dodamo mlačno mleko in sladkor. Ko je raztopljeno dodamo še malo moke. Vse skupaj pomešamo in pustimo, da vzhaja.
- Iz beljakov stepemo sneg, dodamo sladkor, rumenjake, limonino lupinico, domači rum, smetano, tekoče maslo, mleko in sol. Celotno zmes dodamo moki, dodamo vzhajan kvas in mesimo z roko. Gnetemo toliko časa, da se masa loči od sklede.
- Tako pripravljeno maso zajemamo z jedilno žlico in oblikujemo kroglice (približno 10 dag mase). Kroglice položimo na pladenj in jih pustimo vzhajati dobre pol ure. Med vzhajanjem jih obrnemo, da vzhajajo enakomerno na obeh straneh.
- Proti koncu vzhajanja v kozici segrejemo olje (za 3 prste visoko). Preden pričnemo cvreti krofe naredimo test, ali je olje primerno segreto. V segreto olje spustimo košček testa in preden se dvigne iz dna na površje moramo prišteti do ena-dva-tri. Če se dvigne testo prehitro, je olje prevroče in ne bomo dobili lepega svetlega obroča, ali pa se bodo preveč zapekli.
- Vzhajane krofe položimo v vroče olje in ga najprej ocvremo na eni strani in pokrijemo posodo. Nato jih obrnemo in cvremo pri odkriti posodi.
- Scvrte krofe polagamo na rešetko ali na krožnik, ki ga pokrijemo s papirnato brisalko, da vpije odvečno maščobo.
- V rahlo ohlajene krofe vbrizgamo marmelado. Na koncu jih posujemo še s sladkorjem v prahu.