Torta z rumom in češnjami
Sestavine
- 1 kozarec (720 ml) češenj
- 100 ml ruma
- 225 g mehkega masla ali margarine
- 225 g + 2 žlici sladkorja
- 3 paketi vaniljevega sladkorja
- 4 jajca
- 225 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 3 polne žlice (45 gramov) koruznega škroba
- 500 g smetane
- 4-5 žlic mandljev lističev (kosmičov)
- Kakav v prahu za posip
Postopek priprave
- Češnje odcedite, sok češenj pa shranite za pozneje. Nato češnje namočite v rum in jih pustite namakati čez noč.
Priprava biskvita
- Maslo ali margarino, 225 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja in 4 jajca mešajte približno 5 minut, dokler ne dobite kremaste mase. Nato zmešajte moko in pecilni prašek in dodajte zmesi.
- 1/3 mase razporedite v pekač in pecite v vnaprej ogreti pečici na 175 stopinj (zgoraj in spodaj), približno 15 minut. Ponovite to še dvakrat s preostalo maso, da dobite še dve enaki plasti oz. nadstropji torte.
- Češnje, ki ste jih namočili v rum, odcedite, preostali rum pa dodajte češnjevemu soku. 1/8 tega soka zmešajte s škrobom.
- Preostalemu soku dodajte dve žlici sladkorja in kuhajte do vrenja. Dodajte mešanico s škobom in ob neprestanem mešanju kuhajte še 1 minuto. Nato dodajte češnje.
Priprava nadeva
- Okrog 1. plasti biskvita zaprite rob pekača. Nanesite približno 3 jedilne žlice češnjevega nadeva in ga enakomerno razporedite po površini.
- Položite drugo plast biskvit in postavite torto za približno 30 minut v hladilnik.
- Stepite smetano, med stepanjem ji postopoma dodajte 2 paketa vaniljevega sladkorja. Polovico smetane namažite na drugo plast biskvita.
- Na smetano položite tretjo plast biskvita in postavite torto za približno 1 uro v hladilnik.
Dekoracija torte
- Mandljeve lističe prepražite v teflonski ponvi brez maščobe. Pustite, da se ohladijo.
- Na vrh torte razporedite preostale češnje in jo potresite z mandlji in kakavom. Z mandlji okrasite tudi rob torte (nežno pritisnite).
- Torto razrežite in uživajte!